Les guies K-DIGO de malaltia renal crònica, un nou abordatge dels pacients grans.

Geribloc
29/05/2024

El 14.03.2024, día mundial del ronyó, van sortir les noves guies pràctiques de diagnòstic i maneig  de malaltia renal crónica (K-DIGO), una revisió de les anteriors de l'any 2012. Les guies són adreçades a tots els professionals que treballen amb pacients amb sospita o diagnòstic de Malaltia renal crónica (MRC). Un abordatge concís de qüestions rellevants basades en revisions i estudis controlats. 

Pel que fa el pacient geriàtric hi ha novetats amb una perspectiva diferent respecte a les guies anteriors.

En primer lloc, recomanen individualizar la valoració d'aquest pacients amb una visió holística, en segon lloc defineixen millor la classificació, parlem de MRC amb un filtrat glomerular inferior a 60 ml/min/1.73m2, amb o sense albuminuria, tot i que la fórmula per definirlo de forma precisa  es la combinació de creatinina-cistatina-C i no amb creatinina sencera. 

En segon lloc, recomanen el número de controls anuals de la funcionalitat renal que depenen del estadi de la malaltia. Després es parla de com valorar la progressió a Malaltia renal crónica avanzada (MRCA), complicacions cardiovasculars i mortalidad amb les noves calculadores de risc de progressió, unes eines que ajuden pel que fa l'organització, pla terapèutic i objectius dels nostres pacients. 

Pel que fa els tractaments farmacologics, recomanen utilitzar-los amb l'objectiu de ralentizar la progressió de la malaltia i expliquen les eines per tal d´evitar les complicacions dels tractaments, ja que hi ha nous tractaments i evidències d'eficàcia (iSGLT2, aGLP-1RA, Finrerenona) i  l'edat no es contraindicació per usar-los. Per primera vegada es parla de ´Sick Day Rules´, de polifarmacia, de revisió periòdica i d'individualització terapèutica. Finalment es recomana al nostre grup de pacients evitar dietas hipoproteiques per a prevenir la malnutrició i la sarcopenia.  

Opinió: 

Cal recordar que  la MRC és prevalent als nostres pacients i, pel que fa la malaltia renal crónica avanzada, la gent gran es mayoritaria. En aquest últim  grup les guies recomanen valoració multidisciplinar, multidimensional i particular atenció als objectius terapèutics. 

En resum, les K-DIGO son una eina per a tots els metges que treballen amb persones amb un FG<60 ml/min/1.73 m2, per això hi ha recomanacions per als nefrolegs però també per altres especialistes (Metges d'Atenció Primària). Per primera vegada, a més de valorar el filtrat glomerular i albuminuria es recomana utilitzar equacions per a valorar el risc de progressió. En definitiva, caldria llegirles perque hi ha moltes diferències amb les guies anteriors i amb el maneig dels pacients. 

 

Referencia: Stevens, P. E., Ahmed, S. B., Carrero, J. J., Foster, B., Francis, A., Hall, R. K., ... & Levin, A. (2024). KDIGO 2024 Clinical practice guideline for the evaluation and management of chronic kidney disease. Kidney international105(4), S117-S314.

 

Alessandra Chiarini

R4 Geriatria Hospital Universitari Vall Hebrón