Grup de treball de demències de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia

RECOMANACIONS PER PERSONES AMB DETERIORAMENT COGNITIU DURANT LA PANDÈMIA PER COVID-19 (Català)

 Versió en Català (253Kb)

 Versión en Castellano (253Kb)

Abordatge terapèutic integral de les persones amb demència

Descarregar (pdf-2,5MB)

Introducció

La demència és una síndrome associada a una disminució progressiva de les capacitats cognitives que interfereixen amb el funcionament diari, causant dependència, discapacitat i institucionalització entre la població d’edat avançada.

La Malaltia d’Alzheimer (MA), és la causa principal de demència, representant el 60-70% dels casos, tot i que hi ha una creixent evidència que mostra que patologies mixtes cerebrals (MA i vasculars) representarien la majoria dels casos de demència en les edats més avançades (més de 85 anys). D’altra banda un petit percentatge es deu a malalties potencialment tractables (hidrocefàlia normo-tensiva, alteracions d’hormones tiroïdals, infecció pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), etc.).

La demència representa una de les majors crisis de salut global i socials del segle XXI, sent la setena causa principal de mort al món. Segons el World Alzheimer Report 2018 cada tres segons es diagnostica un nou cas de demència al món, xifra que podria triplicar-se fins assolir els 152 milions de persones afectades al 2050. Respecte al seu cost econòmic, el seu cost global és superior als 867mil milions d'euros a l'any, i s'estima que serà el doble al 2030.

En l’actualitat, no existeix cura per a la demència, i tant la organització mundial de la salut (WHO) com la Cimera del G-8 Demència (2013) van reconèixer la demència i la prevenció de la MA com una important prioritat de salut pública, posant l’accent en la prevenció com a element clau per contrarestar l’epidèmia de demència.

Com a grup de treball de demències de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGiG) defensem un abordatge integral i integrador de la síndrome demència amb una atenció centrada en el pacient, família/cuidadors, inter i multidisciplinari, amb un contínuum assistencial des del diagnòstic de la demència fins a la demència en fase de final de vida que inclogui un pla terapèutic en el que estiguin reflectits tots els aspectes (prevenció, tractaments farmacològics específics i de estimulació cognitiva, símptomes psiquiàtrics i conductuals, nutrició, comorbiditat, aspectes ètics i legals, educació sanitària i formació de cuidadors, final de vida) que aniran sorgint a mida que caminem per les diferents fases evolutives de la malaltia.

Objectius

Vols formar part del grup de treball de demències?

Formar part d’un grup de treball suposa compartir experiències amb d’altres professionals que tenen, dins de la Geriatria i la Gerontologia, interessos comuns.

Així com participar i implicar-se en reunions presencials de treball del grup, de caire mensual al llarg de tot l’any.

Si esteu interessats en afegir-vos al grup de treball, podeu enviar un correu electrònic al nostre coordinador María José Robles (91737@parcdesalutmar.cat)

Membres del grup

Olga Sabartes.Sant Andreu de Manresa. Sant Andreu Salut. Metgessa geriatra. (Coordinadora).
Liliana Vargas.Fundació ACE. Metgessa geriatra. (Secretària).
María José Robles.Hospital del Mar. Parc de Salut Mar. Metgessa geriatra.
Natalia Ronquillo.Hospital Sant Llàtzer. Consorci Sanitari de Terrassa. Metgessa geriatra.
Dina Barneto.Consorci Hospitalari de Vic. Metgessa geriatra.
Elena Barranco.Hospital de Granollers. Metgessa geriatra.
Esther Francia.Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Metgessa internista-Unitat de geriatria. (Vocal clínic de la SCGiG).
Carmen Gálvez.Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Treballadora social.
Carmen García.Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Neuropsicòloga.
María Pi-Figueras.Hospital del Mar. Parc de Salut Mar. Metgessa geriatra.
Rosa Ana Sabaté.Hospital del Mar. Parc de Salut Mar. Metgessa geriatra.
Pilar Sales.Parc Taulí. Metgessa geriatra.
Cristina Udina.Parc Sanitari Pere Virgili. Metgessa geriatra.
Ana Mª Digon.Hospital del Mar. Parc de Salut Mar. Infermera geriatra.

Objectius