Alternativa en la disminució del sagnat de la cirurgia major de maluc

Geribloc
22/01/2024

Al voltant d'un terç dels pacients grans operats per fractura de maluc reben transfusions durant l'hospitalització. Tant l'anèmia com les transfusions sanguínies (TS) estan associades a més morbimortalitat en aquesta població. El ferro intravenós (IV) i l'àcid tranexàmic (AAT) estan recomanats per reduir les TS preparatòries, encara que els beneficis en aquells pacients sotmesos a cirurgia urgent, incloses les fractures de maluc, continua sent incert.

    El 2023, Lasacki i col·laboradors, avaluen els efectes de derisomaltosa fèrrica (DF) IV preoperatòria més una dosi tòpica d'AAT, en la reducció de TS per la cirurgia de fractura de maluc i la mortalitat postoperatòria als 90 dies de seguiment. Ho han fet per mitjà d'un assaig multicèntric (12 centres mèdics francesos), factorial 2x2, aleatoritzat, i en doble cec. S'hi inclouen pacients hospitalitzats per fractura osteoporòtica de maluc, amb una hemoglobina preoperatòria entre 9,5-11,3g/dL i signen consentiment per a una TS.

    Els participants van ser dividits aleatòriament en 4 grups: grup 1 (n=104), han rebut DF més AAT; grup 2 (n=102), DF més placebo; grup 3 (103), AAT més placebo; i grup 4 (103), doble placebo. Els pacients van rebre primer DF [20mg/kg diluït en 60mL de solució salina (SS) en 30 minuts] o el seu placebo (60mL SS). Posteriorment, van rebre 1g d'AAT o un volum idèntic de placebo com a infusió IV lenta seguida per 1g cada 8 hores. Addicionalment, es van administrar 3g d'AAT o placebo durant la cirurgia. Els participants van ser monitoritzats per possibles esdeveniments adversos durant i com a mínim 30 minuts després del tractament.

    El 69% dels pacients estaven anèmics abans de la cirurgia. El 25% (102 pacients) han rebut una TS post quirúrgica durant l’hospitalització o als 30 dies.

    Al grup 1, tenien hemoglobines postoperatòries més altes en totes les mesures en comparació amb el grup 4. Al grup 3, es van registrar hemoglobines més altes al tercer i setè dia, en comparació amb els pacients del grup 4, mentre que al grup 2 van detectar concentracions d'hemoglobina al dia 30 més altes que al grup 4. Les complicacions post quirúrgiques més freqüents han sigut: l'anèmia, sepsi, pneumònia i infeccions urinàries, proporcions similars a tots els grups. D'altra banda, al grup 1, es va reduir la necessitat de transfusió en pacients: que no van prendre medicació anticoagulant o antiplaquetària, amb deficiència de ferro, amb fractura intracapsular i en operats dins de les 48 hores des de l'admissió.

    Es pot sustentar que l'associació de la demora de l'efecte del ferro a l'eritropoesi i un efecte primerenc de l'AAT en la pèrdua sanguínia que existeix en aquest tipus de fractures, disminueix el requeriment de TS en un 50% en pacients amb fractura de maluc sotmesos a cirurgia i hemoglobina preoperatòria entre 9,5-13g/dl. Cap tractament de manera aïllada ha aconseguit disminuir les taxes de transfusions. Seria interessant avaluar aquesta administració combinada preoperatòria en un seguiment a mitjà i llarg termini comparant la reducció de TS i mortalitat.

 

Referència bibliogràfica:

Lasocki S, Capdevila X, Vielle B, Bijok B, Lahlou-Casulli M, Collange V, Grillot N, Danguy des Deserts M, Duchalais A, Delannoy B, Drugeon B, Bouzat P, David JS, Rony L, Loupec T, Léger M, Rineau E; HiFIT Investigators; SFAR research network. Ferric derisomaltose and tranexamic acid, combined or alone, for reducing blood transfusion in patients with hip fracture (the HiFIT trial): a multicentre, 2 × 2 factorial, randomised, double-blind, controlled trial. Lancet Haematol. 2023 Sep;10(9): e747-e755. doi: 10.1016/S2352-3026(23)00163-1. Epub 2023 Jul 28. PMID: 37524101.

 

Roberto Daniel Cortés Pestana

MIR 4º de Geriatría

Universidad de Vic – Universidad Central de Cataluña

Consorci Hospitalari de Vic y Fundación de la Santa Creu de Vic