Per què no parlem del suïcidi en les persones grans?

Geribloc
12/06/2019

Autor: Ester Risco

Les persones més grans de 85 anys se suïciden (o ho intenten) tres vegades més que la resta de la població. La gran majoria, homes. El suïcidi pot dur-se a terme de forma planificada però també com a “suïcidi passiu” (deixar d’ingerir aliments, desadhesió a les prescripcions farmacològiques, etc...). Donat que el suïcidi és actualment un problema de salut pública i que generalment les persones grans que intenten o que acaben suïcidant-se freqüenten l’hospital, es creu que les infermeres dels serveis d’urgències (per exemple) podrien ser unes figures claus a l’hora de detectar i prevenir aquestes conductes.

Aquesta és la justificació amb la que es basen els autors de l’estudi que comentem aquesta setmana. Un estudi que explora el coneixement, la confiança i les actituds de les infermeres d’urgències davant de la conducta suïcida en persones grans. Aquest es va dur a terme en 4 hospitals de Sydney, Austràlia, mitjançant un disseny descriptiu i a través d’una enquesta ad hoc validada amb un grups d’experts.

Un total de 136 infermeres van contestar l’enquesta. Això representa la meitat de les infermeres a les que se’ls hi va oferir participar. La gran majoria (91%) reconeixien la conducta suïcida com a cas freqüent a urgències però només el 51% reconeixien que era freqüent en gent gran. Tan sols un 16% havien rebut algun tipus de formació al respecte i només el 11% se sentien segures i preparades per a fer front aquesta situació, tan per a la detecció de factors de risc com per una possible prevenció.

Tot i l’alta prevalença del suïcidi en persones grans, sembla que les infermeres encara no ho identifiquen com a un gran problema dins del servei d’urgències. Això fa necessari establir noves estratègies pel seu abordatge, començant per a sensibilitzar als professionals i fer que estiguin alerta davant de possibles nous casos. Cal definir noves intervencions formatives per ajudar a detectar els factors de risc del suïcidi en persones grans. I també, establir estratègies per a prevenir-lo. És veritat que quan parlem d'un servei d'urgències pensem en l'estabilització de situacions agudes, algunes d'elles molt greus. Això fa que no hi trobem espai a mirades més preventives. Però donat  a la gran afluència de persones, y sobretot de persones grans, el servei d'urgències es converteix també, en un escenari idoni per fer el seguiment de possibles conductes de risc com és  la intenció de suicidi.

Per acabar, i a mode de resum, destaquem idees importants que poden afavorir el desenvolupament de futures investigacions sobre el tema:

  • El suïcidi en les persones grans és un problema de salut pública potencialment evitable que ha de ser avaluat més a fons i amb urgència.
  • Moltes persones grans vistes a urgències poden ser vulnerables al suïcidi, presentant episodis d’aïllament social i depressió.
  • Les infermeres disposen d’una gran responsabilitat per valorar i remetre els pacients a les intervencions adequades.


Referència de l’article:

Fry M, Abrahamse K, Kay S, Elliott RM. Suicide in older people, attituddes and knowledge of emergency nurses: A multi-centre study.  Int Emerg Nurs. 2019 Mar;43:113-118. doi: 10.1016/j.ienj.2019.01.003. Epub 2019 Jan 30.