MONICA MESAS

MONICA MESAS

Infermera geriatrica at Hospital Sociosanitari Parc Sanitari Pere i Virgili
MONICA MESAS

Latest posts by MONICA MESAS (see all)

Fa uns dies, una persona gran ingressada, m'explicava (entre llàgrimes) la solitud que patia al seu domicili; havia perdut les seves amistats a causa de l'envelliment, ja que ella no surt de casa, i les seves amistats es troben en similar situació. M'explicava que per telèfon parlava amb algun familiar i que "la noia de la teleassistència" de tant en tant la trucava i parlava amb ella sentint-se menys sola, (vaig percebre un consol per aquest simple fet) així doncs, us porto el següent estudi que parla sobre la tecnologia del benestar.

 

Desenvolupat a les Illes Aland, Findlandia, on hi ha una població molt envellida i que viuen a llargues distàncies entre ells. Explica l'experiència d'interacció amb altres a través de la comunicació de vídeo real, per reduir l'aïllament social juntament amb la millora d'atenció mèdica (plans d'exercicis, recomanacions de salut, exercicis de memòria ...), ja que la solitud està directament relacionada amb l'augment de mortalitat i morbiditat, generant patrons d'aïllament involuntari precisament per la voluntat de voler romandre és les seves pròpies llars tot i el risc de soledat, aïllament i depressió.

 

En l'estudi van participar 7 persones (5 dones), i va consistir en l'enregistrament de 6 entrevistes (30-60 'min), sobre la seva vivència en la interacció entre ells. El projecte va néixer amb l'enfocament d'una nova atenció social, juntament amb la col·laboració d'una universitat de ciències aplicades, on es va proporcionar, una pantalla tàctil, amb càmera de vídeo, que podia ser controlada amb un o dos botons (fàcil de manejar i sense necessitat de coneixements en tecnologies) i connexió de banda ampla

De les transcripcions obtingudes, es va criticar que les converses contenien poca informació respecte a la salut de les persones, però va quedar reflectit l'alleujament del sofriment causat per l'aïllament involuntari. El fet de poder contactar amb algú a través de la xarxa va suposar un impacte significatiu en el seu benestar referit per les persones, compartint les seves vides quotidianes, i fins i tot arribant algun d'ells, animar-se a sortir a conèixer-se, per la qual cosa conclouen que les reunions telemàtiques amb amistats, poden alleujar el sofriment, i que poden proporcionar l'oportunitat de millorar els símptomes de la solitud en les persones grans. En una societat on nosaltres mateixos, estem acostumats a compartir les nostres vides, fotos (Instagram), opinions (Twitter), retrobament amb amics (Facebook) per xarxes socials i vídeo trucades ja fins i tot per WhatsApp, us imagineu ara mateix deixar de fer-ho? ,

Podria ser una bona alternativa per al meu pacient en la nostra població ?. Sens dubte, m'encantaria veure els nostres avis creant vincles socials i satisfent la seva necessitat bàsica de comunicació.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29432355

 

Tags: , , , , , ,