Neus Gual

Metgessa especialista en geriatria del Parc Sanitari Pere Virgili.Co-coordinadora del #GeribloC.
Neus Gual

The Trondheim Project? Com imagineu, no és una sèrie de TV d'HBO o Netflix de les que estan ara tan de moda. Avui, en comptes de parlar-vos d'un article en si mateix, m'agradaria explicar-vos una sèrie d'articles que estan començant a ser publicats pel Trondheim Hip Fracture Trial de Noruega i que podeu trobar a https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00667914.

Aquest projecte iniciat el 2008 va consistir en realitzar un estudi prospectiu, randomitzat, amb grup paral·lel, per a majors de 70 anys que van acudir a urgències per fractura no patològica de maluc i que vivien al seu domicili (els que vivien en residència eren exclosos), i que almenys eren capaços de caminar 10 metres prèviament a la fractura. L'objectiu d'aquest projecte era avaluar l'efectivitat del tractament multifactorial en una unitat amb cures geriàtriques (CG), respecte a les cures tradicionals de les unitats de traumatologia (COT). I ja comencen a donar els seus fruits importants, com s'ha pogut veure a la revista Lancet el passat mes d'abril. En aquest article es demostra que no hi ha diferència pel que fa a la mortalitat entre els dos grups, tot i que sí que hi ha diferències tant en la mobilitat als 4 mesos (mesurat pel Short Physical Performance Battery (5.30 OG vs 4.61 COT)) com en la destinació a l'alta a domicili (25% OG vs 11% COT), malgrat que l’estada major (12.6 dies OG vs 11.0 COT). Però també com han publicat a la revista Osteoporosi International de Setembre, hi ha una millora en la qualitat del pas, com han demostrat utilitzant l'eina GAITRite® system, que es manté en el temps, fins als 12 mesos, comportant menor por de caure i una millora en la qualitat de vida, com també conclouen en els dos estudis.

Comentari:
Per què he escollit aquest projecte? Perquè l'ortogeriàtrica, com ja sabem tots, és una de les subespecialitats en què major evidència podem trobar. I el geriatre ha demostrat, i amb aquesta sèrie d'articles que estan començant a ser publicats segueix demostrant, la bondat d'aquesta simbiosi tan important i tan beneficiosa per a tots, i especialment per a aquells que han tingut la mala sort de trencar-se el maluc. I és que, com diu un traumatòleg conegut meu: ells necessiten al seu costat "un metge".

Referències:

A continuació adjunto alguns dels articles que ha anat publicant aquest grup de treball/ adjuntamos algunos de los artículos del grupo:

Thingstad P et al. Identification of gait domains and key gait variables following hip fracture. BMC Geriatr. 2015 Nov 18;15:150.

Thingstad P et al. The long-term effect of comprehensive geriatric care on gait after  hip fracture: the Trondheim Hip Fracture Trial-a randomised controlled trial. Osteoporos Int 2015;14 (Epub ahead of print)

Prestmo A et al. Comprehensive geriatric care for patients with hip fractures: a prospective, randomised, controlled trial. Lancet. 2015;385(9978):1623-33.

Taraldsen K etal. Physical behavior and function early after hip fracture surgery in patients receiving comprehensive geriatric care or orthopedic care--a randomized controlled trial. J Gerontol A Biol Sci Med Sci 2014;69(3):338-45.

Saltvedt I et al. Development and delivery of patient treatment in the Trondheim Hip Fracture Trial. A new geriatric in-hospital pathway for elderly patients with hip fracture. BMC Res Notes 2012;5:355.

Sletvold O et al. Effect of in-hospital comprehensive geriatric assessment (CGA) in older people with hip fracture. The protocol of the Trondheim Hip Fracture trial. BMC Geriatr 2011;11:18.

 

 

Tags: ,