Ester Risco

Ester Risco

Infermera at Hospital Clínic de Barcelona/ Universitat de Barcelona
Investigadora en el grup de recerca CURES A LA GENT GRAN DEPENENT (CGGD).
Ester Risco

Aquesta setmana parlarem d’un estudi que té com a objectiu prevenir el maltractament o els abusos que poden sorgir entre els residents d’institucions geriàtriques. Personalment, no era conscient de la gran magnitud d’aquest problema fins que m’he endinsat en el projecte sobre el que estan treballant els autors d’aquest estudi. En aquest moment ja han publicat una revisió sistemàtica i l’estudi pilot d’un assaig clínic, ambdós publicats a la revista Journal of Advanced Nursing.

Estem parlant d’un problema que pot afectar a més del 20% de la població geriàtrica institucionalitzada, segons dades internacionals. És per això que s'ha convertit en un tema d’interès i preocupació per a molts especialistes geriàtrics. No obstant, encara és una àrea poc investigada i no rep tota l’atenció que precisaria. Donat que la gran majoria de persones que viuen en aquestes institucions solen presentar limitacions i discapacitats importants, no sempre són capaços de denunciar-ho. Per aquest motiu, són els equips d’infermeria els que ho haurien de saber identificar i, sobretot, intentar prevenir-ho. Però a la realitat ens trobem que els professionals no disposen d’eines o habilitats específiques per a fer front aquests conflictes, i això fa que les conseqüències que se’n deriven siguin cada vegada més grans i preocupants.

Els autors han desenvolupat una intervenció educativa dirigida a l’equip d’infermeria (infermeres i auxiliars) d’una residència geriàtrica de Melbourne, Austràlia. I que serà avaluada mitjançant un assaig clínic (ACTRN 12617001618347). Aquesta intervenció pretén ajudar a  reconèixer, a comunicar i a controlar aquest tipus de maltractament o abusos oferint un programa de formació específic a tots els equips que tenen cura d’aquestes persones. Aquest programa consta de 3 sessions presencials de 45 minuts cadascuna on, en petits grups, es tracten els següents temes: (1) mètodes per a reconèixer el maltractament i  l’establiment de protocols de comunicació, (2) eines i maneig de les diferents situacions, (3) espai de treball sobre casos pràctics. Actualment la intervenció encara està en període d’avaluació però l’adherència al programa ha estat molt alta. Per tant, ens mantindrem a l’espera de nous resultats.

Tot i que encara no disposem de resultats concloents, per ara m'emporto una nova perspectiva del problema. Ens hem topat amb un problema prioritari del que, com a infermera, em sento responsable. Els equips d’infermeria tenen un rol fonamental en la prevenció i/o reducció d’aquestes situacions de maltractament o abús. Per tant, cal disposar de programes educatius que ajudin als professionals a actuar amb responsabilitat. I per això, les direccions cal que ofereixin els recursos necessaris per desenvolupar-ho i implementar-ho. Tan sols així podrem parlar d’una veritable atenció de qualitat i amb seguretat per als nostres residents.

Per acabar, deixo alguns interrogants per tal d’ afavorir un debat enriquidor entre els lectors:

  • En som prou conscients d’aquesta situació? 
  • Disposem de tècniques efectives per a la seva detecció? Quines?
  • És realment possible prevenir-ho?

 

 

REFERÈNCIES

Ellis JM, Ayala Quintanilla BP, Ward L, et al. A systematic review protocol of educational programs for nursing staff on management of resident‐to‐resident elder mistreatment in residential aged care homes. J Adv Nurs. 2018;74:1975–1983. https://doi.org/10.1111/jan.13700

 

Ellis JM, Ayala Quintanilla BP, Ward L, Campbell F. Implementation and evaluation of an education programme for nursing staff on recognising, reporting and managing resident‐to‐resident elder mistreatment in aged care facilities. J Adv Nurs. 2018;00:1–10. https://doi.org/10.1111/jan.13819

 

 

 

 

 

Tags: , , ,