Cristina Roqueta

Metgessa geriatra. at Parc de Salut Mar. Centre Fòrum. Barcelona.
Doctora en Medicina per la Univeritat Autònoma de Barcelona (UAB). Professora Associada de la UAB. Membre del grup d'Ortogeriatria de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia.
Cristina Roqueta

M’agradaria comentar un article publicat recentment al JAGS sobre la ingesta de proteïnes i les trajectòries de discapacitat en ancians.

L’objectiu de l’estudi va ser determinar l’efecte de la ingesta proteica en la progressió de la discapacitat en ancians de 85 anys en la comunitat al llarg de 5 anys.

Es tracta d’un estudi longitudinal, amb 722 participants inclosos (60% dones). La ingesta proteica es va estimar mitjançant dos registres en el moment de la inclusió. La discapacitat es va definir com la dificultat de dur a terme 17 activitats de la vida diària, i es va avaluar en el moment de la inclusió, als 18, 36 i 60 mesos.

Els participants van presentar 4 trajectòries de discapacitat diferents entre les edats de 85 a 90 anys: trajectòria 1, discapacitat molt baixa (11,3% dels pacients); trajectòria 2, de discapacitat baixa a lleu (35,0%); trajectòria 3, de discapacitat lleu a moderada (33,9%); trajectòria 4, de discapacitat moderada a severa (19,8%).

-Els participants amb una ingesta elevada de proteïnes en el moment de la inclusió, especialment si la ingesta proteica era superior o igual a 1g/kg/dia, tenien més probabilitats de presentar una millor trajectòria de discapacitat, és a dir trajectòria molt baixa (trajectòria 1) o de baixa a lleu (trajectòria 2).

-Com a limitacions destaca, el fet de no detectar la discapacitat transitòria, l’associació entre ingesta elevada de proteïnes i altres hàbits saludables (com elevada activitat física), i la possible relació entre l’alteració d’algunes activitats de la vida diària (com dificultat per alimentar-se, cuinar menjar calent o anar a comprar), amb una pitjor ingesta alimentària.

Comentari:
Davant l’interés d’alentir la trajectòria de la discapacitat mitjançant la intervenció sobre factors de risc modificables, com la nutrició, han sorgit estudis que plantegen la ingesta de proteïnes com una bona opció per reduir la disminució de la massa muscular i el deteriorament funcional de les persones grans. S’haurien de dur a terme intervencions nutricionals protocolitzades en la població anciana comunitària per tal de prevenir i millorar el seu estat de salut.

Cita:
Mendonça N, Granic A, Hill TR, Siervo M, Mathers JC, Kingston A, Jagger C. Protein Intake and Disability Trajectories in Very Old Adults: The Newcastle 85 + Study. J Am Geriatr Soc 2019;67:50-56.

 

Tags: , , ,