MONICA MESAS

Infermera geriatrica at Hospital Sociosanitari Parc Sanitari Pere i Virgili
MONICA MESAS

Latest posts by MONICA MESAS (see all)

La importància de la higiene oral, tot i ser un dels costums que se'ns inculquen des de petits, sol ser deficient en l'edat adulta i més en les persones grans dependents d'un cuidador, tal com podem trobar un article que valora les pràctiques de cura bucodental i entrenaments per als cuidadors al Journal Geriatric of Nursing.

L'article recull població d’Oregó (Estats Units), amb un augment previsible de la població> 65 anys (13% el 2010 vs 20% el 2050), i amb resultats deficients pel que fa a salut bucodental de les persones grans, influïdes per la subestimació dels problemes dentals, transport / mobilitat a les clíniques dentals, manca de cobertura dental, actituds i pràctiques del cuidador cap a l'atenció oral, produint-se un major nombre de casos de xerostomia, malaltia periodontal, càries dental augment de descompensacions, diabetis, osteoporosi , malalties respiratòries, desnutrició i augment de la mortalitat. Finalment, van observar que aquelles persones que depenen d'un cuidador, totes aquestes condicions augmentaven, arribant a la conclusió de diferents revisions bibliogràfiques, de la necessitat d'una intervenció educativa als cuidadors.

Per això, van desenvolupar una primera etapa d'intervenció en 8 residències d'avis d’Oregó, per avaluar les actituds / pràctiques de salut bucodental dels cuidadors (estudi transversal) mitjançant enquestes, mesurant les actituds dels cuidadors (N = 70), concloent que el 75% d'ells reconeixien que "sovint" els problemes mèdics ocupaven més temps que la salut oral i identificant les dificultats per realitzar-la (rebuig de la persona a la neteja, no obrir la boca, insults, cops / puntades). Es va reflectir que el 60% dels cuidadors necessitaven formació en temes com; els efectes de la medicació sobre la salut oral (60%); detecció de càncer oral (46%), malalties de les genives (40%), i de la boca seca (29%).

Aquests resultats, van portar a desenvolupar una segona etapa de formació, mitjançant una presentació format "Power Point" de 45 minuts, en 11 centres residencials diferents, amb un total de 265 cuidadors (821 ancians indirectament beneficiats), un 81% de cuidadors, 9 % d'auxiliars d'infermeria, 8% d'infermeres. D'ells, el 54% va classificar l'estat de salut oral com deficient, i les necessitats sobre formació més registrades van ser, l'ajuda per al raspallat, preparació, neteja de pròtesis i esbandida. L'eficàcia i el valor de la intervenció de formació també es van mesurar; el 92% dels participants havien après noves habilitats.

Els resultats de salut bucal no es van mesurar i no es van realitzar estudis de seguiment per comprovar l'efectivitat de la formació, en relació a la millora de l'estat de salut bucal dels residents, punt que hagués estat interessant de poder valorar.

Queda més que demostrat que la salut bucodental, pot i ha d'integrar-com a part les cures a la gent gran, i que és necessària la seva avaluació, l'educació sanitària al respecte, evidenciant que hi ha múltiples beneficis si es realitza l'abordatge correcte i que com a professionals de salut, no podem deixar de banda la necessitat social que existeix que actuem en la seva cura i prevenció de les complicacions.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28063685

 

Tags: