Aixó malgrat el que pugui semblar no és una entrada del gran @FernandoFabiani. I és que qui no ha sentit a la seva mare o a la seva àvia aquesta frase.

Però no només ho pots haver sentit amb les llenties, sinó també amb els cigrons, aquest fetge que et posaven al puré i que era imposible d’empassar (perdó per recodar un malson). I a això jo afegeixo les anous, la civada, la llinosa i les salsitxes.

Doncs a la unitat on treballo, ara veiem moltes persones amb anèmia ferropènica que no respon els diferents ferros orals, de manera que ingressen al hospital de dia de crònics per a rebre ferro IV. I molts d'ells vuien a residències. Així que quan he vist l'article de Stutzel et al que parla sobre que passaria si en les institucions geriàtriques es donessin aliments rics en ferro, no he trigat ni dos segons a decidir explicar-vos-el.

Aquest estudi s'ha realitzat en tres centres d'Àustria, sent la mostra de 99 persones en el grup intervenció (de dos centres diferents), i de 37 en el comparatiu (d'un tercer centre). Una limitació d'aquest estudi és que al sol·licitar-consentiment informat, hi va haver poca gent que sapigués i volgués donar-lo.

La primer, abans de fer l'estudi, va ser valorar el pla nutricional comptant amb els nivells fèrrics alimentaris aportats, i es va detectar que els residents tenien una manca nutricional de ferro alimentari d'uns 3.1mg / d. Així que el que es va plantejar va ser canviar la dieta en dos d'aquests centres, el tercer va quedar com a centre comparatiu. Aquest canvi de la dieta va consistir en augmentar la freqüència d'ingesta dels aliments esmentats al principi. Aquest canvi de dieta va ser ben tolerat pels residents, cosa que van valorar pesant els plats dos dies abans de començar l'estudi i als 6 mesos de començar-lo.

També es va mesurar el nivell d'hemoglobina, així com els nivells de ferro, ferritina i transferrina al mes, als 6 mesos i a l'any.

Els resultats que presenten és una millora en els nivells de ferritina a les persones sense anèmia i de transferrina en les que tenien anèmia, amb el que es demostra l'efecte sobre el metabolisme fèrric. Malgrat això no hi va haver una millora de l'hemoglobina entre els dos grups estudiats.

L'estudi conclou que suplementar l'alimentació diària amb productes rics en ferro evita l'aparició d'anèmia ferropènica.

Així que tornant a @FernandoFabiani, per una vegada sembla que una dita popular pot ser veritat.

 

Bibliografía

Sturtzel B et al. Effects of an enhanced iron dense foods offering in the daily meals served in geriatric institutions on measures of iron deficiency anemia. BMC Geriatr. 2018 May 25;18(1):123. doi: 10.1186/s12877-018-0800-9.

 

Tags: , , , , , ,