Aquest bloc intenta compartir les novetats en relació amb la geriatria i amb l'atenció a la gent gran, publicades a  diferents revistes. Així que encara que segur que és ja conegut per a molts de vosaltres, no pot faltar un dels treballs elaborats més importants realitzats a Espanya, i que acaba de ser publicat al JAMA. Es tracta del treball realitzat pels nostres col·legues de Navarra. És tal la importància d'aquest estudi, que ja ha estat comentat a altres blogs sobre geriatria com el bloc de la SEMEG o del dr Gallegos.

I és que parlo de l'estudi que demostra l'eficàcia dels programes d'exercici multicomponent per prevenir el deteriorament funcional o discapacitat iatrogènica que es sol produir amb l'hospitalització. Així que amb el vostre permís em limito a repetir en què consisteix aquest estudi amb les paraules d'un dels responsables de l'estudi tal com es recull al bloc de la SEMEG.

Es tracta d'un assaig clínic aleatoritzat realitzat en 370 pacients ancians (edat mitjana 87.3) que van ser hospitalitzats per patologia mèdica a una unitat de geriatria. La intervenció va consistir en un programa de 2 sessions diàries durant l'ingrés de 20 minuts d'exercici multicomponent individualitzat i d'intensitat moderada. Després d'una mitjana de 8 dies d'estada, a l'alta en el grup d'intervenció es va objectivar una millora significativa  en la capacitat funcional amb un guany promig de 2.2 punts en el SPPB i de 1.9 punts en el Barthel, envers del grup control (increment de només 0,2 punts en SPPB i pèrdues de 5 punts en el Barthel). Tanmateix en el grup intervenció es van objectivar millores estadísticament significatives en la funció cognitiva, afectiva i autopercepció de qualitat de vida.

I a més de demostrar la capacitat que tenen els molt grans de realitzar exercicis d'intensitat mes gran de la que acostumem a treballar,  ens ho deixen per escrit,i a més ens mostren uns vídeos demostratius.

Així que nosaltres, professionals que sabem la importància de l'exercici, potser hem de canviar el nostre xip, anar més enllà, i incidir en receptar exercicis de més alta intensitat.

 

Bibliografía:

Martínez-Velilla et al. Effect of Exercise Intervention on Functional Decline in Very Elderly Patients During Acute Hospitalization: A Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2018 Nov 12. doi: 10.1001/jamainternmed.2018.4869.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,