Francesc Riba

-Geriatre. Unitat Geriatria d'Aguts. Hospital de Granollers.
-Geriatra. Unidad Geriatría de Agudos. Hospital de Granollers.
Francesc Riba

En el nostre entorn, on la intolerància oral és freqüent i l’accés endovenós és dificultós, resulta necessari disposar de vies d'administració alternatives. Anys d'experiència en l'administració de diversos fàrmacs per via SC (subcutània) avalen el seu ús en termes de seguretat i eficàcia, fins i tot fora de l'entorn pal·liatiu (insulines, heparines de baix pes molecular, etc.). La presència d'escassos receptors de dolor, la seva abundant irrigació i l'absència d'activitat proteolítica confereixen al teixit subcutani característiques ideals pel maneig en l'administració farmacològica.

El passat mes de maig es va publicar a la revista Reviews in Clinical Gerontology una revisió exhaustiva sobre la utilització d'aquesta via per a la hidratació i l’administració de fàrmacs, realitzada per companys meus amb qui tinc el gust de treballar diàriament. En l'article podeu trobar de forma detallada els aspectes anatòmics, fisiològics i tècnics de l'administració subcutània, explicant clarament els pros i contres d'aquesta via.

Pel que fa a la hidratació, la via SC ha demostrat ser eficaç, amb una adequada tolerància a l'administració de sèrums isotònics i avantatges en alguns subgrups poblacionals. En l'article es fa una descripció dels estudis publicats, així com també, recomanacions a l'hora d'infondre sèrums per aquesta via.

Respecte a l'administració farmacològica, només un petit nombre de medicaments utilitzats per aquesta via compta amb indicació per fitxa tècnica per al seu ús. Aquesta revisió intenta anar més enllà de l'ús dels fàrmacs clàssics ja coneguts, presentant una extensa taula que recull els estudis referents al seu maneig via SC incloent antibiòtics, diürètics, antiepilèptics, corticoides i un llarg etcètera.

L'estudi conclou que la via SC és una alternativa per a la rehidratació i l’administració de fàrmacs de manera segura, eficient, econòmica i extremadament útil per al pacient geriàtric.

Us adjunto l’enllaç de l'article: http://t.co/tCUSiOhBAM

 


 

 

 

Tags: ,