MONICA MESAS

Infermera geriatrica at Hospital Sociosanitari Parc Sanitari Pere i Virgili
MONICA MESAS

Latest posts by MONICA MESAS (see all)

En el següent post analitzarem les conclusions d'un programa, dut a terme als Estats Units, sota la tendència sanitària de promoció de l'autocura de la persona, mitjançant la Gerontotecnologia; tecnologia facilitadora en l'ús de plataformes tecnològiques, per millorar els objectius i satisfacció de la gent gran. Pertany a la Revista Geriatric Nursing.

Analitzant les dades poblacionals, més de 5 milions de persones als EUA pateixen Insuficiència cardíaca (IC), i la major part d'ells són persones grans, amb algun coneixement de les noves tecnologies, de manera que es va desenvolupar una plataforma web, en línia del empoderament del pacient amb IC per a la seva autocura.

La selecció de població es va desenvolupar 24-48h prèvia a l'alta hospitalària (N = 12), majors de 65 anys, amb estudis superiors i majoritàriament casats. Es va proporcionar una tablet, amb explicació de les funcions, quan encara estaven ingressats, i un manual d'ús del programa (Consultat tots els dies per la meitat de participants, i l'altra meitat només els 3-4 primers dies), a més d'un telèfon de contacte per resoldre dubtes. La durada del programa va ser de 30 dies després de l'alta.

Els punts forts de l'aplicació era que, disposava de vídeos educatius i recordatoris, amb l'afegit que en acabar, demanaven un feedback sobre la utilitat o no de la informació, i preguntes obertes per considerar, quina informació podia resultar-li més adequada. L'ús de la plataforma els va resultar senzill, i els problemes tècnics van ser solucionats sense repercutir en l'ús de la plataforma posteriorment.

Van ser aquestes preguntes obertes, les que es van considerar de gran utilitat en l'avaluació de l'aplicació, ja que permeten adaptar el contingut segons les necessitats reals, a més de les entrevistes posteriors al finalitzar el programa, el qual un cop finalitzat, l'aplicació havia tingut tal èxit, que les persones van continuar fent servir la tablet, a manera de seguir recordant i valorant, aspectes importants de la seva salut.

Com a conclusions, es van extreure, que per al desenvolupament inicial de les plataformes, ha de ser considerat fonamental la participació de la persona gran. Això, i la facilitat d'intercanvi d'informació, possibiliten l'ús més enllà de 30 dies i la capacitat d'aprenentatge mitjançant els de recursos d'ajuda que proporciona l'aplicació.

Un repte, és la involucració dels professionals que segueixen en contacte amb el pacient, adequant a la formació de l'aplicació a les necessitats detectades pel personal mèdic referent, ja que és un programa que neix de l'ambient hospitalari, que necessitaria poder ser ajustat pel metge d'atenció comunitària.

Amb les entrevistes finals, van concloure que es van aconseguir un major assoliment de metes i satisfacció de la gent gran que van fer ús de la tablet, de manera que l'empoderament del pacient pot estar lligat, a l'ús de les noves tendències tecnologies, aplicades a la salut.

Us deixo l'enllaç: http://www.gnjournal.com/article/S0197-4572(17)30105-2/pdf

 

Tags: , , , , ,